Spaarhypotheek

Spaarhypotheek

De spaarhypotheek bestaat uit een lening en een levensverzekering. Over de lening betaalt u hypotheekrente. Op de einddatum lost u de lening met het in de levensverzekering gespaarde bedrag helemaal af. Met de ingebouwde overlijdensrisicodekking is er een uitkering na overlijden van u of uw partner. In de levensverzekering ontvangt u een rentevergoeding welke gelijk is aan de te betelen hypotheekrente.

De premie die je elke maand betaalt bestaat uit twee delen: een risicodeel en een spaardeel. Het spaardeel zorgt ervoor dat er een gegarandeerd geldbedrag bij elkaar wordt gespaard. Het risicodeel wordt gebruikt voor het verzekeringsdeel. De hoogte van de spaarpremie wordt zo vastgesteld dat aan het eind van de looptijd het spaarsaldo samen met de hypotheekrente gelijk is aan de hypotheekschuld. Je weet dus altijd zeker dat je op dat moment de volledige hypotheek kunt aflossen.

Een belangrijk kenmerk van de spaarhypotheek is dat de spaar- en hypotheekrente gelijk zijn aan elkaar. Stijgt de hypotheekrente, dan moet je meer gaan betalen over de hypotheekschuld. Maar je hoeft minder premie te betalen, omdat de spaarrente ook omhoog is gegaan. De maandlasten blijven daardoor redelijk constant, zelfs bij renteschommelingen. Een nadeel van de vaste koppeling tussen hypotheek- en spaarrente is dat de hypotheek en spaarverzekering bij dezelfde instelling zijn afgesloten. In principe zit je daar de hele looptijd aan vast. Tussentijds overstappen kan wel, maar is meestal prijzig.